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Dear Bob

Comment Letter on IFRIC Interpretation D22 Hedges of a Net Investment in a
Foreign Operation

We appreciate the opportunity to comment on the draft Interpretation IFRIC D22. We
fully endorse the IFRIC’s aim to support the IASB in establishing and improving In-
ternational Financial Reporting Standards.

In our view, IAS 39 Financial Instruments: Recognition and Measurement currently
provides only very limited guidance on hedges of net investments in a foreign opera-
tion. In addition, we feel that clarifying the interaction between IAS 39 and IAS 21
The Effects of Changes in Foreign Exchange Rates would improve International Fi-
nancial Reporting Standards and avoid divergence in practice.

We agree with the consensus reached in IFRIC D22. In particular,

 we think that only the differences between the different functional currencies
should be eligible for hedge accounting. In our view, hedge accounting should
not be applicable to the foreign exchange differences arising between the
functional currency of the foreign operation and the presentation currency of
the parent entity.

 we concur with the IFRIC’s view that hedge accounting may be applied by any
parent entity (be it the immediate, an intermediate or the ultimate parent entity)
of the foreign operation. This view takes into account that within a group, there
are different possibilities, in accordance with the entities’ risk management
strategies, to hedge of the exposure(s).

 we therefore also agree with the consensus in that the hedging instruments
can be held by any entity within the group.
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Although we support the consensus contained in IFRIC D 22, we think that some
parts of the Interpretation could be improved. Please find our detailed suggestions in
the appendix to this letter.

If you would like further clarification of the issues set out in this comment letter,
please do not hesitate to contact me.

With best regards

Manfred Bolin
AIC, Chairman
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Appendix

Par. 11 of IFRIC D22 states that “the requirements of IAS 39 paragraph 88 apply to
the hedge of a net investment in a foreign operation in a manner similar to that in
which they apply to fair value or cash flow hedges.” However, our understanding of
IAS 39.88 is that its requirements have to be met for any kind of hedging relationship,
be it fair value hedge, cash flow hedge or hedge of a net investment in a foreign op-
eration. Some sub-paragraphs of IAS 39.88 contain additional requirements for a
specific kind of hedge (e.g. (c) is applicable only to cash flow hedges). This evi-
dences that IAS 39.88 is directly applicable to all kinds of hedges. The wording in
par. 11 is therefore confusing, as it seems to be imply that the IAS 39.88 is applicable
to net investment hedges only by analogy and not directly.

Par. 12 of IFRIC D 22 acknowledges that there might be more than one hedging in-
struments. Those hedging instruments may be held “by any entity within the group”.
This could be interpreted as, although more than one single hedging instrument is
acceptable (as long as the requirements in IAS 39.88 are met), those instruments
must be held by one entity within the group. We think that those hedging instruments
may not only be held by any entity within the group, but also by different entities
within the group, provided the requirements in IAS 39.88 are met. Therefore, we
suggest that par. 12 be changed to “the hedging instrument(s) may be held by any
entity or entities within the group”.

Par. 14 of IFRIC D 22 states that “an exposure to foreign currency risk arising from a
net investment in a foreign operation may qualify for hedge accounting only once”.
We think that this is intended to clarify that, although more than one entity within the
group may hedge the same exposure, only one of those hedges is eligible for apply-
ing hedge accounting. We agree with this conclusion. However, the wording might be
misinterpreted in that, after a hedge accounting relationship has ended, the entity is
prohibited from making a new designation for a hedging relationship with regard to
the same exposure at a later point in time.

Paragraph IE4 states that a “hedge would continue to qualify for hedge accounting in
Entity B’s consolidated financial statements only if Entity B had not also hedged its
€/NZ$ foreign currency exposure.“ We think that IFRIC D 22 should differentiate be-
tween (economic) hedging and applying hedge accounting to those hedges. In the
example, entity B might have hedged its €/NZ$ foreign currency exposure, but re-
frained from applying hedge accounting to this hedge. Par BC18 contains a similar –
potentially confusing - wording.

In IE 14, the journal entries twice refer to „Entity A“ instead of Entity “C”. This seems
to be a drafting error, as the forward contract is held by Entity C and the example in-
tends to demonstrate the hedge accounting by entity C.

We do not agree with the statement in BC 7, which refers to par. 18 of the Basis for
Conclusions of IAS 21 and states that “the method of translating financial statements
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will result in the same amounts in the presentation currency regardless of whether
the direct method or the step-by-step method is used.“ On the contrary, we have the
impression that, considering how IAS 21 is applied in practice, the method of con-
solidation (direct or step-by-step) might lead to different results. However, this seems
to be a question of divergence in practice when applying IAS 21 and not one of the
issues that IFRIC D22 seeks to address. We would encourage the IFRIC to provide
guidance on this issue.

BC.12 seems to contain another drafting error. We think that, in line 3, the sentence
should refer to currencies (rather than currency): „The IFRIC noted the following ar-
guments for allowing an entity to designate hedging relationships solely on the basis
of differences between functional currencies.”


