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Dear Bob

Comment Letter on IFRIC Interpretation D24 Customer Contribution

We appreciate the opportunity to comment on the draft Interpretation IFRIC D24. We
fully endorse the IFRIC’s aim to support the IASB in establishing and improving In-
ternational Financial Reporting Standards.

We agree that the issue of providing contributions of property, plant and equipment to
“access providers” that must be used to provide access to a supply of goods or ser-
vices to customers is of importance for some industries for which divergence in prac-
tice exists. However, we have serious concerns about the scope of the draft Interpre-
tation and with specific guidance included in the Interpretation, as detailed below.

Scope

First, it should be clearly addressed whether government grants and grants related to
assets as defined in IAS 20, which also meet the requirements as outlined in D24
need to be accounted for under IAS 20 or IFRIC D24. The same guidance should be
provided with regard to contributions in kind provided by a parent company, which
are accounted for by crediting shareholder’s equity.

Further, we believe the scope is not sufficiently specific in respect to the following
issues. It appears not to be clear whether
- the scope is limited to be applied by entities of the utility sector (this notion ad-
heres to the draft interpretation due to the earlier discussions about this sub-
ject),
- should also be applied by entities of the communication business (as indicated
in the observer notes March 2007), or
- even be generally applied by entities of all industries.
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According to the current wording, the interpretation could be applied to situations in
which an entity receives a cash contribution to construct an item of PP&E (which
must be used to provide access to a supply of goods or services), and this item of
PP&E requires some R&D components to be done by this entity. For example — in
the automotive industry, it is often the case that agreements between the supplier
and the manufacturer exist in which the manufacturer provides cash contributions for
tooling devices (PP&E) to the component supplier and the supplier has to also per-
form some R&D services in order to develop these tools. We, on one hand, strongly
suggest to exclude such agreements from the scope of the draft interpretation. On
the other hand, there is a need for authorative guidance to address the accounting
issues in this context (i.e. customer contributions in cash also including “value-added
services” such as tooling development). Such guidance may be provided by the
means of a separate Interpretation to be developed the IFRIC.

Additionally, we suggest that the scope of the draft Interpretation should be ex-
panded in such a way that the guidance applies “to all situations in which an entity
receives ... cash it is required

- to use to construct or acquire an item of property, plant and equipment

- orto devote to an item of property, plant and equipment it already controls
that must be used to provide access to a supply of goods or services.” The under-
lined phrase inserted to the quote should be added to the wording of D24.4. In this
context the IFRIC should also clarify whether used PP&E may be used to provide
access to a supply of goods or services (or whether the scope of the draft Interpreta-
tion is limited to new / unused equipment).

Definitions

The definition (para. 5) of a cash contribution should be amended as suggested
above for the scope of the draft Interpretation (“ ... or to devote to an item of prop-
erty, plant and equipment it already controls ...”).

Both, customer and cash distributions are limited to items of property, plant and
equipment. We suggest to consider whether a widening of the definition to also in-
clude items of intangible assets would be appropriate.

It is also unclear, when and how the cash contribution may be made. Must the contri-
bution be provided at the beginning of the arrangement as an upfront payment? (For
example, rather than receiving a cash contribution of 1,000 CU upfront and then pro-
viding an ongoing service, a customer may pay the access provider an additional 100
CU p.a. for the ongoing service for 10 years. In addition, instead of actual payments,
the agreement may be based on credit notes being granted to the access provider.)
We suggest that the definition should be clarified regarding (1) the range of different
payment patterns which may exist in practice and (2) contingent considerations.



l ' Rechnungslegungs Interpretations
Accounting Interpretations : Committee / '

Recognition of a customer contribution as an asset and determining whether
the ongoing arrangement contains a lease

According to D24.14 an entity may determine that it has received an asset as a result
of a customer contribution and that an ongoing service agreement entered into at the
same time contains a finance lease. The AIC fully agrees with the suggested ac-
counting treatment for such circumstances as laid out in D24.14: in these situations,
the entity does not recognize either the contribution or the obligation to provide ac-
cess. However, the rationale behind this approach should be provided in a more de-
tailed manner. The current elaboration on this matter as provided in D24.BC4-BC7 is
not considered to be sufficient.

Obligation to provide access to a supply of goods or services

According to D24.11, an entity receiving an asset that meets the definition of a cus-
tomer contribution has an obligation to provide access to a supply of goods or ser-
vices, which according to the draft Interpretation should be recognized and measured
on initial recognition at the fair value of the contribution received. In this context it
should be made clear, whether the access provider has accepted such an obligation
(ie depending on the terms of the transaction and the circumstances involved) and
considering objective criteria, whether there is evidence for such an obligation. There
may be instances according to which the access provider receives a contribution but
has no obligation — in such a scenario the fair value of the contribution received
should to be treated as an immediate gain.

D24.BC22 states, that the time value of money should be taken into account in
measuring the revenue that is recognized in case of arrangements that arise as a
result of a customer contribution which lasts for a significant period. Since it appears
not be clear how to account for this in practice, we strongly request the IFRIC to clar-
ify this statement (eg providing a detailed example indicating the accounting entries
over a few years of the significant period and which interest rate to apply).

D24.11 states that “the obligation shall be reduced and revenue recognized as ac-
cess to a supply of goods or services is provided.” We recommend clearly stating
that the recognition of revenue may also be based on factors other than time as pre-
sented in IAS 16.56.

Regarding the period over which the deferred revenue should be recognized (D24.11
sentence 3), we consider the following issues have not been sufficiently addressed:

- Does ceasing to use the contributed asset result in the accelerated recognition
of revenue?

- How to treat options to continue to provide access to a supply of goods or ser-
vices using the contributed asset, when at the inception of the arrangement it
is reasonably certain that the access provider or the customer will exercise
such an option?
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Accounting for a cash contribution

This section of the draft Interpretation (D24.21 and .22) should be amended to con-
sider the suggested change in scope of the draft Interpretation (“ ... or to devote to
an item of property, plant and equipment it already controls ...”).

D24.22 (last sentence) also does not make reference to D24.12-15 (Determining
whether the ongoing arrangement contains a lease), which we suggest to change.

Transition

According to D24.24 an entity shall apply the draft Interpretation prospectively with
no option to apply it retrospectively. The AIC considers this rule to be problematic
since it will not allow companies to be in line with this draft Interpretation for previous
periods if they wish to strive for such an approach. We recommend that the IFRIC
readdress this issue — a retrospective application may be made optional.

Other Issues

Generally, we recommend using some illustrating examples to clarify key issues of
the draft Interpretation. Additionally, we strongly recommend structuring the draft In-
terpretation principle-based rather than rule-based.

Other suggestions and comments are:
- Throughout the draft interpretation the terms “access provider” and “the entity”
are used. We suggest using one term consistently and especially not to use
the term “access provider” but - as an example - “the entity having received
the customer / cash contribution”, which appears to be much clearer.
- We recommend to the IFRIC to include in D24.18 (first sentence) the term “us-
ing the contributed asset” for clarification purposes.
- We further recommend to the IFRIC to also provide accounting guidance for
the “contributor” since there will not only be private households not being sub-
ject to public accounting but also entities being subject to this requirement. In
this context, we especially consider it necessary to provide guidance on
- the contribution act in connection with the required recognition of the “ac-
cess right”,

- the treatment of this right in case an entity contributes an asset and then
another entity receives access to the ongoing service, and

- the treatment of this right in case an entity contributes an asset but does not
enter into a contract to receive an ongoing service.

If you would like further clarification of the issues set out in this comment letter,
please do not hesitate to contact me.

With best regards

Prof. Dr. Manfred Bolin
AIC, Chairman



