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Dear Wayne, 
 
IAS 19 Employee Benefits – Accounting for contribution-based promises – Im-
pact of the 2011 amendments to IAS 19 
 
On behalf of the Accounting Standards Committee of Germany (ASCG) I am writing 
to comment on the IFRS Interpretations Committee’s publication in the May 2012 
IFRIC Update of the tentative agenda decision not to take onto the IFRSIC’s agenda 
our request for an Interpretation of IAS 19 Employee Benefits with respect to provid-
ing guidance on the ‘Accounting for contribution-based promises – Impact of the 
2011 amendments to IAS 19’. 

We accept the IFRS IC’s decision not to take this item onto its agenda for the rea-
sons set out in the tentative agenda decision. However, we believe the agenda deci-
sion should have additional wording to clarify the following terms used in the tentative 
agenda decision 

- ‘risk-sharing features’ and  

- ‘elements of risk-sharing arrangements between employees and employers’.  

In our view, it would be helpful if the agenda decision included a reference to the 
wording of IAS 19.BC144 (2011). Specifically we refer to the statement in BC144 that 
(only) features that share the benefits of a surplus or the cost of a deficit between the 
entity and the plan participants included in defined benefit plans are risk-sharing fea-
tures. It is our understanding of BC144 that this refers to situations in which addi-
tional payments must be made to eliminate a plan deficit or in which a surplus is dis-
tributed by the plan, and where these additional payments or the distributions, re-
spectively, are shared by employer and employee. 

We understand that contribution-based promises as we had described them in the 
potential agenda item request do not include risk-sharing features as described 
above. This is because all assets, including the returns generated by them, will be 
used to provide employee benefits so that no surplus can arise. Also, there is no risk-
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sharing in the context of a deficit – should the return generated on the contributions 
fall short of the guaranteed minimum return, the employer fully covers any balance. 
Put differently, there is no risk which will be shared between the employer and the 
plan participants.  

In fact, contribution based promises are characterised by a variability relating to the 
contributions (payments) to be made into the plan on one hand and a variability relat-
ing to the amount of employee benefits to be received by plan participants on the 
other hand – however, the agenda decisions should make clear that these two types 
of variability do not constitute ‘risk-sharing features’. 

Because IAS 19 (2011) does not define the term ‘risk-sharing features’ we see a risk 
that some constituents may raise the question whether the type of promise on which 
our potential agenda item request is based may be deemed to contain ‘risk-sharing 
features’ which might be affected by the amendments to IAS 19. However, in our 
view, these changes do not affect the accounting for the plans described in our sub-
mission for the following reasons: 

- The standard measurement procedure of IAS 19 (ie ‘project and pro-rate’) is 
likely to lead to the recognition of a DBL which lacks the definition criteria of a ‘li-
ability’ (cf Conceptual Framework 4.15) and which does not constitute a ‘present 
obligation’ (as the entity is at present obliged only to use the current ‘surplus’ in 
the plan to provide employee benefits (cf IAS 19.88 (2011)). 

- Using the fair value of the plan assets so as to approximate the DBO (IAS 19.8 
(2011) ‘the present value ... of expected future payments required to settle the 
obligation’) is consistent with the central aim of measurement and the setting of 
assumptions under IAS 19 (2011) (IAS 19.76 (2011) ‘Actuarial assumptions are 
an entity’s best estimate of the variables that will determine the ultimate cost of 
providing post-employment benefits.’). 

Based on this analysis, it is appropriate in our view to apply accounting based on the 
guidance provided by IFRIC D9 to the type of promise on which our potential agenda 
item request is based. 

If you would like further clarification of the issues set out in this letter, please do not 
hesitate to contact me. 

With best regards, 

 

Liesel Knorr 

President 


	DRSC e. V. ( Zimmerstr. 30 ( 10969 Berlin
	Wayne Upton
	London EC4M 6XH

