l ' Rechnungslegungs Interpretations
Accounting Interpretations : Committee / '

AIC e c/0 DRSC e.V. e Zimmerstr. 30 « 10969 Berlin Telefon +49 (0)30 206412-12
Telefax +49 (0)30 206412-15
E-Mail info@drsc.de

International Financial Reporting Berlin, 21. Juni 2007
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London EC4M 6XH

United Kingdom

Dear Bob,

Comment Letter on the IFRIC’s Tentative Agenda Decisions “IAS 39 — Scope of
paragraph 11A” and “IAS 39 — Paragraph AG33(d)(iii) published in May 2007

IAS 39 — Scope of paragraph 11A

During its meeting in May 2007 the IFRIC discussed the issue whether the fair value
option available in IAS 39.11A can be applied to all contractual arrangements with
one or more embedded derivatives, including contractual arrangements that contain
hosts outside the scope of IAS 39 set out in paragraphs 2-7.

In its tentative decision, the IFRIC notes that the scope of par. 11A “should be con-
sistent with the overall scope of IAS 39” and concludes that the fair value option
available in IAS 39.11A is therefore not applicable to contracts that are outside the
scope of IAS 39.

We principally agree with the IFRIC that the fair value option should not be applied to
contracts outside the scope of IAS 39. We have, however, considerable doubts that
this conclusion adequately reflects IAS 39 as it is currently phrased and structured. In
our view, the structure of IAS 39 and the wording in IAS 39.11A imply that the fair
value option available in IAS 39.11A is also applicable to contracts outside the scope
of IAS 39. This outcome could only be unambiguously avoided if the IFRIC would
develop an Interpretation on this issue or refer the issue to the IASB suggesting an
amendment of IAS 39.11A. Our reasoning for this is as follows:

Zimmerstr. 30 - 10969 Berlin - Telefon +49 (0)30 206412-0 - Telefax +49 (0)30 206412-15 - E-Mail: info@drsc.de



l ' Rechnungslegungs Interpretations
Accounting Interpretations : Committee e. V./ '

IAS 39.11A allows applying the fair value option on contracts with one or more em-
bedded derivatives, provided certain conditions are met. The scope of IAS 39 is de-
fined in paras. 2-7 of IAS 39 in three steps:

(1) Basically, all financial instruments are within the scope of IAS 39, except for
those financial instruments that fall into the scope of another standard (such
as IAS 27, 28, 31 etc.) and the other standard takes precedence.

(2) In a second step, the scope of IAS 39 is widened to all contracts (that do not
have to meet the definition of financial instruments) that are handled “as if they
were” financial instruments (for example, by net cash settlement).

(3) In a third step, IAS 39.11 requires embedded derivatives to be separated from
the host contract and to be accounted for under IAS 39, provided the condi-
tions in IAS 39.11 are met. Derivatives may or may not meet the definition of a
financial instrument, according to the definition of a derivative contained in IAS
39.9.

According to our understanding, the requirement in IAS 39.11 seeks to assure that all
derivatives are accounted for under IAS 39 (i.e. with changes in fair value reported
through profit or loss). Embedding a derivative in a contract that is not a financial in-
strument should not allow circumventing the requirement to account for all derivatives
under IAS 39.

Consequently, the scope of IAS 39.11, according to our understanding, is broad: Any
contract may contain embedded derivatives that may need to be separated. The host
contract does neither need to meet the definition of a financial instrument, nor does it
need to be within the scope of IAS 39 (as set out in paras. 2-7). The nature of the
(host) contract is irrelevant.

This understanding is consistent both with

(1) the definition of a “contract”: The term “contract” is currently not defined in IAS
39, but IAS 32 defines a contract as “an agreement between two or more par-
ties that has clear economic consequences that the parties have little, if any,
discretion to avoid, usually because the agreement is enforceable by law.”
Thus, the definition is very broad.

and

(2) the purpose of IAS 39.11 which is to bring any derivatives into the scope of
IAS 39, regardless of whether the host contract is a financial instrument or
whether it is, when considered alone (i.e. without the embedded derivative)
within the scope of IAS 39. If interpreted otherwise, embedding a derivative in
a host contract which is outside the scope of IAS 39 would effectively lead to
circumventing the requirement to account for the derivative under 1AS 39.

In par. 11A of IAS 39 the same term (“contract”) as in IAS 39.11 is used. Conse-
quently, we think that the scope of par. 11A is the same as for par. 11.
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Thus, the fair value option may be applied to any contract, assuming the conditions in
par. 11A are met. The contract may not need to be a financial instrument, nor does
the host contract itself need to be within the scope of IAS 39. Consistent with our
conclusion, one could obtain a fair value option for any contract by embedding a de-
rivative into it.

We wish to stress again that we do not prefer this conclusion. We would not like to
see the fair value option being applied to various contracts outside the scope of IAS
39. However, although we do not prefer this conclusion, we think it follows from the
structure of IAS 39 and the wording of IAS 39.11A. Therefore, we would urge the
IFRIC to take this issue onto its agenda. If the IFRIC may come to the conclusion that
the wording of IAS 39.11A leaves little room for an Interpretation, the IFRIC may
nevertheless decide to refer the issue to the IASB and suggest amending IAS 39.
11A.

IAS 39 — Paragraph AG33(d)(iii)

IAS 39.AG33 describes several situations in which the economic characteristics and
risks of an embedded derivative are closely related to the economic characteristics
and risks of the host contract so that an entity does not account for the embedded
derivative separately from the host contract. According to IAS 39.AG33(d)(iii) an em-
bedded foreign currency derivative in a host contract that is an insurance contract or
not a financial instrument is closely related to the host contract provided it is not lev-
eraged, does not contain an option feature, and requires payments denominated in a
currency that is commonly used in contracts to purchase or sell non-financial items in
the economic environment in which the transaction takes place.

The IFRIC was asked in a submission to interpret the terms “commonly used” and
“economic environment”. In its Tentative Agenda Decision the IFRIC expressed the
view that these issues could only be resolved by the development of application
guidance that is not within the scope of the IFRIC’s work programme.

As we have learned from some of our constituents the preparers’ understanding of
“‘commonly used” and “economic environment” is far from being similar so that diver-
sity in practice can be assumed, i.e. one entity does account for an embedded for-
eign currency derivative separately while another entity does not. This can substan-
tially affect financial statements. In our view, the quality and comparability of financial
statements would be considerably improved if the understanding of the terms in
question would be clarified. The AIC believes that this could be done by developing
an Interpretation since all criteria set out in the IFRIC Handbook are met. Therefore,
we would suggest to the IFRIC taking the issue onto its agenda.

Furthermore, the IFRIC could consider to enlarge the scope of this Interpretation by
scanning IAS 39.AG33 for other terms and phrases that are also understood differ-
ently in practice. An example for this is IAS 39.AG33(d)(ii). It seems that even entities
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belonging to the same industry have no common understanding of the currency in
which the price of the related good or service that is required or delivered is routinely
denominated in commercial transactions around the world. Again, this implies diver-
sity in practice with substantial effects on financial statements.

If, however, the IFRIC confirms its view that resolving the issue addressed in the
submission would require the development of application guidance rather than an
Interpretation, the IFRIC should not confine itself to simply reject the submission but
should explicitly refer the issue to the IASB and suggest a clarification of IAS
39.AG33(d)(iii) and preferably also of other guidance included in IAS 39.AG33.

If you would like further clarification of the issues set out in this letter please do not
hesitate to contact me.
With best regards

Stefan Schreiber
AIC, Chairman



