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DRSC e. V. • Zimmerstr. 30 • 10969 Berlin 
 
Sir David Tweedie 
Chairman of the 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
 
London EC4M 6XH 
United Kingdom 
 
 
 
Dear Sir David 
 
Re: Exposure Draft of Amendments to IAS 1 - Presentation of Financial State-
ments: A Revised Presentation 
 
We appreciate the opportunity to comment on the Exposure Draft ED IAS 1 Presen-
tation of Financial Statements: A Revised Presentation. We generally support the 
Board’s aim to improve IAS 1. However, we believe that the issues raised in the ED 
should be considered in Phase B of the Financial Statement Presentation Project 
rather than within a separate ED. Questions addressed in the ED are closely con-
nected with issues of Phase B so that the proposed changes of IAS 1 may need to 
be revised in the near future as a result of the next phase of the project. Multiple 
changes within such a short period of time are unacceptable and should be avoided. 
Therefore, we suggest that the Board refrains from finalizing the ED and deliberates 
related issues in Phase B. This procedure would give an additional chance to en-
hance co-ordination with the FASB in this important convergence project. 
 
If, notwithstanding these severe concerns, the Board believes that it is necessary to 
proceed with the amendment of IAS 1, we would like to comment on the ED as fol-
lows:  
 
Question 1 – Do you agree with the proposed titles of the financial statements 
(bearing in mind that an entity is not required to use those titles in its financial 
statements)?  If not, why? 

 
We do not agree with the proposed titles. The titles for the individual financial state-
ments as proposed in ED IAS 1 are not defined in the IFRS Framework.  
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Question 2 – Do you agree that a statement of financial position as at the beginning 
of the period should be part of a complete set of financial statements, and that an 
entity presenting comparative information should therefore be required to present 
three statements of financial position in its financial statements?  If not, why? 
 
We do not agree with this proposal. Information contained in the balance sheet as at 
the beginning of the previous period is either directly presented in the previous year’s 
financial statements or - in case of adjustments related to the changes in accounting 
policies and correction of errors - is sufficiently explained by disclosures according to 
IAS 8, par. 28, par. 29 and par. 49. We are therefore not convinced that the presenta-
tion of the balance sheet as at the beginning of the previous period will result in con-
siderable additional benefits for users of financial statements. In our view it is super-
fluous and will overload financial statements. Furthermore, for entities reporting to the 
SEC, the implementation of this proposal would result in the presentation of four bal-
ance sheets.  
 
 
Question 3 – Do you agree that non-owner changes in equity should be referred to 
as ‘recognised income and expense’ (bearing in mind that an entity is not required to 
use the term in its financial statements)?  If not, why?   
Is the terminology used in the Standard important if entities are permitted to use o-
ther terms in their financial statements?  If so, what term would you propose instead 
of ‘recognised income and expense’? 
 
We notice that the adjective “recognised” may be misleading in certain circum-
stances. However, we could agree with this title provided that the new titles will re-
main non mandatory. In this regard we refer to our general considerations presented 
in the preface to this comment letter again.  
 
 
Question 4 – Do you agree that all non-owner changes in equity (ie components of 
recognised income and expense) should be presented separately from owner chan-
ges in equity?  If not, why? 
 
We generally support the requirement that all non-owner changes in equity should be 
presented separately from owner changes in equity. However, additionally we sug-
gest permitting to break down the line “total recognised income and expense” in the 
statement of changes in equity into at least two lines: “profit or loss” (result according 
to the statement of profit or loss) and “other recognised income and expense” (sum 
of the positions of OCI). We are convinced that there is a qualitative difference be-
tween the components of the former income statement and the elements of OCI. The 
ED introduces an option to present the statement of recognised income and ex-
penses in two statements. We think that this option demonstrates that the Board itself 
accepts (at least to a certain extent) the difference in the nature of these elements of 
income and expense. This qualitative difference should be reflected not only in the 
format of statement of recognised income and expense but also in the statement of 
changes in equity.  
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Question 5 – Do you agree that entities should be permitted to present components 
of recognised income and expense either in a single statement or in two statements?   
If so, why is it important to present two statements rather than a single statement?   
If you do not agree, why?  What presentation would you propose for components of 
recognised income and expense that are not included in profit or loss? 
 
 
We would like to point out that we strongly recommend addressing the issue of ques-
tion 5 in Phase B of the Financial Statement Presentation Project. If the Board 
wishes to proceed with the ED, the option to present all income and expenses either 
in a single statement or in two statements would be an appropriate solution at the 
current stage of development. If reporting entities will not be permitted to choose a 
presentation format, we strongly support the mandatory application of the two-
statement approach.  
 
 
The Exposure Draft requires the disclosure of reclassification adjustments relating to 
each component of other recognised income and expense (see paragraphs 92–96 of 
the draft Standard and paragraphs BC21–BC23 of the Basis for Conclusions). 
Question 6 – Do you agree with this proposal? If not, why? 
 
We support the proposed disclosure of reclassification adjustments relating to each 
component of other recognised income and expense for reasons given in the ED IAS 
1.BC22-.BC23. Furthermore, we support the option to present reclassification ad-
justments either on the face of the income statement or in the notes. Additionally, we 
suggest substituting the term “reclassification” by the term “recycling”, because the 
term “reclassification” is often used in other contexts. 
 
 
The Exposure Draft requires the disclosure of income tax relating to each component 
of other recognised income and expense (see paragraph 90 of the draft Standard 
and paragraphs BC24 and BC25 of the Basis for Conclusions). 
Question 7 – Do you agree with this proposal? If not, why? 
 
We do not agree with this proposal. The presentation of tax effects related to the 
separate components of profit or loss is not required at present (except tax effects 
related to discontinued operations). We do not believe that the presentation of tax 
effects related to the separate components of other recognised income and expense 
will be useful.  
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The Exposure Draft does not propose changes to IAS 33 Earnings per Share. There-
fore, earnings per share will be the only per-share measure presented on the face of 
the statement of recognised income and expense.  If an entity presents any other 
per-share measure, that information is required to be calculated in accordance with 
IAS 33 and presented in the notes (see paragraph BC26 of the Basis for Conclu-
sions). 
Question 8 – Do you agree that earnings per share should be the only per-share 
measure that is required or permitted to be presented on the face of the statement of 
recognised income and expense?  If not, which other per-share measures should be 
required or permitted to be presented on the face of a statement and why? 
 
We share the Board’s view that at present earnings per share according to IAS 33 
should be the only per-share measure presented on the face of the statement of rec-
ognised income and expense, regardless of its presentation as one or two state-
ments.  
Furthermore, we recommend an explicit clarification in IAS 1, that by presentation of 
two statements, earnings per share should be presented on the face of the first 
statement and not on the face of the second statement. In our opinion a clarification 
in the Illustrative Examples only is not sufficient. 
 
If you would like further clarification of the issues set out in this comment letter, plea-
se do not hesitate to contact me. 
 
 
Yours sincerely 
 
Prof. Dr. Harald Wiedmann 
President 


