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Chairman of the
International Financial Reporting Interpretations Committee
30 Cannon Street

London EC4M 6XH
United Kingdom

Dear Kevin
Comment letter on IFRIC Interpretation D3

We appreciate the opportunity to comment on IFRIC D3 Determining whether an Ar-
rangement contains a Lease.

We fully endorse IFRIC’s aim to support the IASB in establishing and improving In-
ternational Financial Reporting Standards. In this respect we support IFRIC’s objec-
tive to clarify for certain contracts that they fall within the scope for lease accounting.
Thus D3 will improve accounting for these contracts. However, concern has grown
on the following issues:

Application of D3 for components or portions of larger items

Paragraph 3 of D3 states that the interpretation does not deal with the issue of how
to determine if and how the right to use a component or a portion of a larger item
should be accounted for as a lease. We understand that the IFRIC emphasises this
scope limitation with regard to current IAS 17 literature which is clear about the fact
that the underlying assumption of lease accounting is the existence of a right to use a
physically distinguishable asset or part of an asset. However, IFRIC then states that
in certain cases it may well be appropriate to consider the application of D3 for ar-
rangements containing the right to use components of a larger item.

The current wording may give rise to misinterpretation and in this context par. 4 of

the Basis for Conclusion lacks clarity as well. We agree with paragraph BC4 that

components of items are physically identifiable assets or parts of assets and thus

support the view that they fall within the scope of IAS 17. By contrast portions of lar-

ger items are rather rights to use items that are not physically distinguishable, e.g. a

capacity and thus are outside the scope of IAS 17. We are of the opinion that with
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respect to this crucial issue paragraph 3 should clarify the distinction between com-
ponents of items and portions of larger items.

Introducing the term “item” rather than “asset”

We understand that D3 refers to the underlying asset in the arrangement (i.e. the
subject of the lease) as an “item” rather than an “asset” because the asset that the
Interpretation is dealing with is the ‘right to use’.

We do not see it as very helpful to use the term item, we would rather recommend
using throughout the text physically distinguishable asset or part of an asset.

Asset criteria in paragraph 6

Under paragraph 6(a), an item ...will be considered a specific asset if it is not eco-
nomically feasible or practical for the supplier to fulfil the arrangement by providing
use of alternative items. We are of the opinion that the IFRIC should provide addi-
tional guidance as to the meaning of the term “economically feasible or practical’.
Notwithstanding any additional guidance we are concerned that the purchaser may
not have sufficient information to assess whether it is economically feasible or practi-
cal for the supplier to fulfil the arrangement by providing use of alternative items.

The interpretation emphasises an issue that raises concerns regarding the provision
of decision useful information. The accounting treatment for the purchaser of ar-
rangements within the scope of D3 depends upon the economical status of a supplier
rather than the economic benefit derived from the goods or services received. Thus,
the market position and economical feasibility of a supplier affect the accounting
treatment of the purchaser. We acknowledge that this approach is predetermined by
IAS 17. However, we recommend to the IFRIC to deal with this issue in the basis for
conclusion on D3.

Separation of lease payments

Paragraph 8 proposes that the lease element of an arrangement shall be recognised
according to IAS 17 whilst other elements of the arrangement shall be accounted for
in accordance with other relevant Standards. For this purpose lease payments shall
be allocated to lease and other elements on the basis of their relative fair values
(paragraph 9). In certain cases the purchaser may estimate the lease payments by
reference to comparable items or arrangements (paragraph 10).

We are concerned that the separation and allocation of lease payments on the basis
of the proposed method may give the purchaser an extensive scope of discretion for
determination of a comparable contract. Particularly we see the problem that this
could lead to arbitrary results in view to the qualification of arrangements as finance
or operating lease. Accordingly we recommend to the IFRIC to enhance guidance
concerning the separation of lease payments and incorporating examples in D3.

Convergence with US GAAP, i.e. EITF 01-8

Interpretation D3 is very similar to EITF 01-8 and IFRIC considered that the assess-
ment of whether an arrangement contains a lease is likely to be similar as well. We
are of the opinion that in respect to the convergence project any risk of dissimilar as-
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sessment should be prevented. However, D3 departs from EITF 01-8 in certain areas
as set out under BC 25. Nevertheless we believe that the Basis for Conclusion does
not contain explanation of all significant differences. Thus IFRIC should consider en-
hancing the Basis for Conclusion by explaining the reason for differences from EITF
01-8 and any potential effect that it might have in terms of the assessment. The AIC
particularly emphasises the following:

D3 EITF 01-8

D3.6(a) requires that the purchaser must | EITF 01-8 par. 12 requires the purchaser
be able to exclude others from using | to control the underlying asset
the item [right to use]

No fulfilment is required Fulfilment of the arrangement is de-
pendent of the use of ppe

The AIC welcomes the proposed approach in par. 7 that “reassessment” shall only
be made if the provisions of the arrangement are changed. Thus, we strongly rec-
ommend that the IFRIC should urge the EITF to take up this issue and follow IFRIC’s
proposal.

With best regards

Liesel Knorr
Chairman




