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Dear Jean-Paul, 
 
EFRAG Discussion Paper Goodwill Impairment Test: Can it be improved? 

 

On behalf of the Accounting Standards Committee of Germany (ASCG) I am writing to comment 
on EFRAG’s Discussion Paper Goodwill Impairment Test: Can it be improved? (herein referred to 
as the ‘DP’).  

We appreciate the opportunity to respond to the DP and provide our detailed response to 
EFRAG’s questions to constituents, grouped by the sections of the DP, in the appendix of this 
letter.  

Please note, that our answers are based on the stipulation that only potential amendments to the 
existing requirements for the goodwill impairment test are within the scope of the DP. The 
overriding question concerning the best possible accounting for goodwill is not addressed in our 
response. Therefore, it remains to be discussed whether more fundamental changes are needed, 
e.g. regarding the advantages and disadvantages of reintroducing annual amortisation and a 
related transition guidance or regarding the identification and measurement of intangible assets in 
a business combination.   

If you would like to discuss our comments further, please do not hesitate to contact Peter Zimniok 
(zimniok@drsc.de) or me. 

 

 

Yours sincerely, 

 

Andreas Barckow 

IFRS Technical Committee 
Telefon: +49 (0)30 206412-12 

E-Mail: info@drsc.de 

 

Berlin, 22 December 2017 
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Appendix – Answers to EFRAG’s questions to constituents 
 
QUESTION 1 - HOW AN ENTITY SHOULD ALLOCATE GOODWILL 
 
 

Q1.1 
Do you agree with the additional guidance on how an entity should allocate goodwill? Do you 
have any other concerns related to the description of the disclosure problem beyond those 
identified by EFRAG? 

Q1.2 
Do you have any other suggestions to improve this area of the goodwill impairment test? 
 

With regards to how an entity should allocate goodwill acquired in a business combination to 
CGUs, we believe that the pivotal criterion for determining an appropriate allocation is the 
identification of what the respective goodwill actually represents and which expected ‘benefits’ 
constitute the goodwill in each instance.  

Principally, goodwill is ‘just’ a residual. In practice, however, a lot of different facts and 
circumstances lead to the recognition of goodwill. Therefore, different allocation methods may be 
conceivable and reasonable in any given situation. Hence, determining the appropriate allocation 
method will naturally remain judgemental. 

Only in the rare circumstance that an entity can reliably determine the nature of the respective 
goodwill, it will be able to answer the question of how to appropriately allocate the given goodwill 
to its CGUs. This is why we are critical of prescribing universally applicable allocation methods. 
We recommend EFRAG to further analyse the viability of outlining possible appropriate allocation 
methods, based on different underlying economics of the goodwill. 

Regarding EFRAG´s proposed allocation methods, we think that allocation method 1 (paragraphs 
2.9 and 2.10) represents a theoretically reasonable method, which is also used regularly in 
practice. In our view, allocation method 2 (paragraphs 2.11 and 2.12) represents a possible 
approach, which in the extreme example (100% of assets to be integrated in CGU A, with 
additional synergies arising in CGU B) would lead to a result (allocation of 100% of goodwill to 
CGU A) that seems to violate the basic principle of allocating goodwill to each of the CGUs that is 
expected to benefit from the synergies of the combination, irrespective of whether other assets or 
liabilities of the acquiree are assigned to those units or groups of units (IAS 36.80). 

As regards EFRAG’s suggestion of adding information on the composition of goodwill, namely a 
requirement to disclose a reconciliation of the total goodwill allocated to each CGU, we 
understand the intention of this proposal but doubt its practical feasibility.  

The traceability of each individual (partial) goodwill (per CGU) from each business combination 
cannot be achieved in practice, since business combinations are usually aimed at integrating the 
acquired business. The better this integration succeeds, the less can individual developments, 
especially impairments, be assigned to ‘its origin’, i.e. which specific acquisition underperformed 
and therefore caused the impairment. This is complicated further in cases of internal reallocations 
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and/or if a (group of) CGUs contains goodwills resulting from multiple business combinations.  

Even though we support EFRAG´s intention of providing a clearer picture of the changes in the 
allocation and the historical origin of goodwill, so that users would be better equipped to assess 
the recoverability of goodwill, we are afraid that the additional information EFRAG is suggesting 
cannot be provided in practice. Particularly not by those entities for which this information would 
be most desirable, namely entities that regularly engage in business combinations. Therefore, we 
do not support requiring such disclosures.   

 

QUESTION 2 - WHEN AN ENTITY SHOULD DETERMINE THE RECOVERABLE AMOUNT 

 

Q2.1   
Do you agree with the introduction of an initial qualitative assessment? 

Q2.2  
Do you have any other suggestions to improve this area of the goodwill impairment test? 
 

We acknowledge that the current requirements in IAS 36 for the determination of the recoverable 
amount of a CGU to which goodwill has been allocated are complex and time-consuming. 
Therefore, we understand the intention to reduce this complexity, especially when the likelihood 
of impairment is remote.  

Nonetheless, we do not support the introduction of a mandatory initial qualitative assessment (the 
‘step zero’). In our view, the suggested reduction of cost due to less frequent calculations of the 
recoverable amount is outweighed by a loss of continuity and a slower acquisition of knowledge 
as to how to perform impairment tests, if preparers only occasionally attend to the quantitative 
impairment test. 

Additionally, we think that the existing practical expedient in paragraph 99 of IAS 36 already 
provides relief and is indeed used by preparers.  

Furthermore, the procedural conditions for performing the quantitative impairment test have 
usually already been established by the entities. Hence, we question whether - in comparison - 
performing qualitative assessments and then discussing these judgements and assessments with 
an auditor would truly constitute relief for entities.  

On the other hand, if the introduction of a ‘step zero’ were to be made optional (and therefore no 
additional burden for entities), we concede that achieving more convergence with the 
corresponding option under US GAAP could be an argument for introducing the initial qualitative 
assessment. 
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QUESTION 3 - HOW AN ENTITY SHOULD DETERMINE THE RECOVERABLE AMOUNT 
 
 

Q3.1   
Do you agree with having a single method for determining the recoverable amount?  

Q3.2   
Do you agree with the inclusion of future restructurings in the calculation of the value in use? 

Q3.3  
Do you agree with allowing the use of a post-tax discount rate?  

Q3.4  
Do you agree that the impairment test should target internally generated goodwill? Is the goodwill 
accretion an acceptable way to do so?  

Q3.5  
Do you have any other suggestions to improve this area of the goodwill impairment test? 
 

 

With regards to EFRAG´s suggestion of requiring or allowing only a single method for 
determining the recoverable amount, we think that this would not lead to a significant reduction of 
complexity, as - per our knowledge and experience – most entities usually apply only one of 
these measurement methods. In practice, fair value less costs of disposal (FVLCD) is not 
generally available as an observable price and is then alternatively determined by using a 
discounted cash flow (DCF) calculation. Value in use (VIU) generally is also determined by using 
DCF calculations. Therefore, it regularly happens that both measures are based on DCF 
calculations. Only when the first method results in a recoverable amount that is lower than the 
carrying amount, entities also apply the second method.  

If only one method were to be retained as the measurement of recoverable amount, we think that 
the following aspects as to which method is preferable should be considered. As EFRAG also 
notes, each method has its own advantages and disadvantages. FVLCD reflects the assumptions 
of market participants and implies the intention to sell. We think that only if there is a definite 
intention to sell, the use of FVLCD as a measurement basis for the impairment of goodwill should 
be applied. This school of thought adds the benefit of being aligned with the objective of IFRS 5. 

When performing an impairment test, however, an entity normally assumes a continuing use and 
not an immediate sale, as most business combinations are aimed at integrating and continuing 
the acquired business (going concern assumption). We think that, conceptually, this is better 
reflected in the VIU, which incorporates the management perspective. Therefore, we think that 
VIU is a better starting point for determining the recoverable amount and if only one method were 
to be allowed or required, we would favour VIU. 

Nonetheless, we think that the current IAS 36 guidance pertaining to the VIU are too restrictive 
and should be improved once the VIU should be the measurement basis for goodwill impairment 
testing. Our observations and recommendations relate particularly to the inclusion of future 
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restructurings and asset enhancements as well as the use of a post-tax discount rate. We believe 
that the use of internal budgets and forecasts, which take the dynamic management of the 
business into consideration, should be foreseen. These budgets and forecasts obviously would 
have to be reasonable and supportable, i.e. they would have to be reliable for market 
participants. Therefore, we support EFRAG´s suggestion to change the requirements for the VIU 
measurement, in order to allow the effect of planned future restructurings to be incorporated in 
the cash flow projections that are used to determine the VIU. 

As regards EFRAG´s suggestion to allow entities an election between a pre-tax or post-tax 
calculation, we observed that entities regularly use a post-tax basis with an additional iteration to 
derive the pre-tax discount rate required by IAS 36 (for disclosure purposes as no observable 
pre-tax interest rates are available). Therefore, we agree with EFRAG´s suggestion to use a post-
tax discount rate as an alternative to the pre-tax rate currently mandated. 

Regarding EFRAG´s suggestion of the goodwill accretion approach, we are not in favour of 
making this adjustment (the accretion) when testing purchased goodwill in order to eliminate the 
effect of internally generated goodwill. We think the goodwill accretion approach effectively 
constitutes an amortisation method, where an impairment results, i.e. goodwill is consumed, if the 
growth of the recoverable amount of the CGU is less than the assumed internal generation of 
goodwill in this CGU. If one really believes that the useful life of purchased goodwill is finite and 
therefore consumed over time, then it would be more appropriate to have a regular annual 
amortisation instead.  
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