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Dear Hans, 

 

IASB ED/2019/5 Deferred Tax related to Assets and Liabilities arising from a Single 

Transaction – Proposed Amendments to IAS 12 

 

On behalf of the Accounting Standards Committee of Germany (ASCG) I am writing to com-

ment on the IASB’s ED/2019/5 Deferred Tax related to Assets and Liabilities arising from a 

Single Transaction – Proposed Amendments to IAS 12 (herein referred to as the ‘ED’). We 

appreciate the opportunity to comment on this ED.  

Overall, we support the IASB’s intention to clarify the accounting for deferred tax on transac-

tions that give rise to both an asset and a liability and, therefore, to amend IAS 12 narrowly. 

We agree with the Board’s conclusion that the recognition exemption is not needed on initial 

recognition of an asset or a liability to the extent that an entity would recognise equal and 

offsetting amounts of deferred tax assets and liabilities related to this asset or liability. Thus, 

we support the proposed solution to narrow the application of the recognition exemption so 

that it would not apply to the transactions addressed in the ED. Doing so, we think, will reduce 

diversity in practice for such transactions. 

However, the way in which these amendments are proposed in the ED does neither seem 

principles-based nor preparer-friendly to us. In addition, we have some concerns about the 

proposed requirements in para. 22A. 
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Our detailed comments in response to the ED are laid out in the appendix to this letter. If you 

would like to discuss our comments further, please do not hesitate to contact Olga Bultmann 

(bultmann@drsc.de) or me. 

Yours sincerely, 

 

Andreas Barckow 

President  
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Appendix – Answers to the question of the ED and related proposals 

 

Question 

Do you agree with the Board’s proposal to amend IAS 12 in the manner described in the 

Exposure Draft? If not, why not, and what do you recommend instead? 

 

We are aware of the diversity in practice with respect to the accounting for deferred taxes 

related to transactions that give rise to equal amounts of taxable and deductible temporary 

differences. We also confirm that this diversity becomes more prevalent under IFRS 16. Hence, 

we fully support the IASB’s action to clarify this issue through narrow scope amendments to 

IAS 12.  

Overall, we support the solution proposed by the IASB to require an entity to recognise de-

ferred taxes for temporary differences that arise on the transactions that give rise to equal and 

offsetting amounts of taxable and deductible temporary differences on initial recognition. We 

fully agree with the Board’s conclusion that the recognition exemption is not needed on initial 

recognition of an asset or a liability to the extent that an entity would recognise equal and 

offsetting amounts of deferred tax assets and liabilities related to this asset or liability. This is 

because an entity would typically offset these deferred tax assets and liabilities in the state-

ment of financial position and therefore, would not be required to adjust the carrying amounts 

of the related asset or liability. Thus, we agree with the proposed solution to narrow the appli-

cation of the recognition exemption so that it would not apply to the transactions addressed in 

the ED because it would reduce diversity in practice for such transactions. Further, we agree 

with the proposed transition requirements.  

However, we don’t think the way the Board suggests amending the standard is principle-based 

and preparer-friendly. 

In addition, we have some concerns about the proposed requirements in para. 22A which we 

explain below. 

Ability to recognise deferred tax assets 

The proposed para. 22A(b) requires an entity to cap the deferred tax liability to the amount of 

the deferred tax asset arising from the same transaction on initial recognition. In other words, 

the amount of the recognised deferred tax asset determines the amount of the deferred tax 

liability arising from the same transaction.  

 We think that this approach contradicts the general principle in IAS 12, according to which 

deferred tax liabilities in the balance sheet generally justify the recognition of deferred tax  

assets and not vice versa.  
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 We note that the proposed amendments are based on the gross approach that considers 

the unit of account being the separate asset and liability arising from the single transaction. 

Under this approach, an entity considers the asset and liability recognised in its statement 

of financial position at the contract independently of each other for the purposes of recog-

nising deferred taxes. While we fully agree that the gross approach is consistent with the 

principles of IAS 12, we wonder whether the proposed linkage of the amount of the recog-

nised deferred tax liability to the amount of the deferred tax asset from the same transaction 

according to para. 22A is consistent with the gross approach from a conceptual point of 

view. Further, we consider that the proposed linkage may be too complex from the prepar-

ers’ point of view: On the one hand, an entity would have to separately track the reversal 

of the taxable and deductible temporary differences in subsequent periods. On the other 

hand, the entity would be required to assess the deferred tax liability together with the 

deferred tax asset for measurement purposes. 

 As correctly stated in para. BC19, equal taxable and deductible temporary differences 

might result in an entity recognising unequal amounts of deferred tax assets and liabilities 

on initial recognition. However, we think the Board considers only one cause of this situa-

tion - the recoverability requirement according to para. 24 of IAS 12. If an entity does not 

meet the recoverability requirement and, therefore, does not recognise or partly recognises 

the deferred tax asset, the amount of the deferred tax asset would be lower than the 

amount of the deferred tax liability. Thus, applying the proposed para. 24A(b), an entity 

would cap the amount of the deferred tax liability to the amount of the recognised deferred 

tax asset. Other reasons for having unequal amounts of deferred tax assets and liabilities 

are, however, not addressed in the ED, for example, when tax rates are expected to change 

in the future. The amount of the deferred tax asset can even exceed the amount of the 

deferred tax liability. Therefore, we urge the Board to clarify in the main body of the stand-

ard how an entity shall apply the initial recognition exemption to any portion of the deferred 

tax liability that exceeds the deferred tax asset and vice versa regardless of the reason for 

that situation. 

Reassessment of unrecognised deferred tax assets 

Paras. BC25 and BC 26 of the ED explain the reasons why the proposed amendments do not 

address the reassessment of unrecognised deferred tax assets. While we agree with these 

explanations, we fail to see how an entity has to account for the portion of the deferred tax 

liability that it did not recognise applying the proposed requirement in para. 22A(b), if it subse-

quently reassesses the unrecognised deferred tax asset from the same transaction in accord-

ance with para. 37 of IAS 12.  

For these reasons, we recommend the Board to reconsider the provisions of para. 22A.  




